tirsdag 2. november 2010

Rapport fra forsøk i uke 43 Stasjon 1: Flammeprøver

Hensikt: Påvise hvilken flammefarge som kjennetegner ulike stoffer/salter.

Utstyr: Vi brukte forskjellige hjelpemidler for finne ut hvilke flammefarge stoffet/saltet hadde. Det vi brukte var, en gassbrenner, fyrstikker, Natriumklorid, Kaliumklorid, Kalsiumklorid, Bariumklorid, Strontiumnitrat, Kobberklorid, kaldt vann, aliuminumsstav og en glass form.

Beskrivelse: Det første vi gjorde var og ta på oss briller og frakk, dermed var kroppen beskyttet. Deretter satt vi i gang gassbrenneren og begynte med forsøket. Vi tok først alimiumsstaven i vann og dyppet den litt i et av stoffene. Da det var gjort holdt vi den under flammen, og flammen endret farge. Etter vi hadde testet ut ett stoff/salt, tok vi staven i vann også kakket vi den i glass formen for å være sikre på at vi hadde fått av restene fra det forrige forsøket, så det ikke skulle påvirke det neste.

Observasjon: Her er en liste over hvilke farge de forskjellige saltene/stoffene fikk:
Kjemisk formel       Kjemisk navn      Flammefarge 
NaCl                         Natriumklorid       Oransje
CaCl2                       Kaliumklorid         Oransje
BaCl2                       Kalsiumklorid        Rød
Sr(NO3)2                 Strontiumnitrat       Gul/Oransje
CuCl                         Kobberklorid         Blå/Grønn/Turkis og indigo på toppen.

Konklusjon:  Vi fikk i løpet av dette forsøket blitt kjent med hvilke farger som hører til de forskjellige stoffene/saltene. Vi fikk også en smakebit av forståelse om hvordan fyrverkeriet "fungerer". Når et elektron hopper ut, blir det på en måte dannet en farge. 


Flammeprøve.JPG.jpg

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar